StudiranjeuAmerici.com

Studiranje informacionih tehnologija u Americi

Poznato je da je IT industrija poslednjih godina postala jedna od vodećih u svetu, kao i da se svakodnevno razvija i širi, što iziskuje i povećanu potražnju za kvalifikovanim stručnjacima u ovoj oblasti.

Upravo zbog te povećane potrebe za kvalitetnim obrazovnim kadrom u ovoj oblasti, mnogi univerziteti i koledži u svetu su svoju ponudu proširili za mogućnost studiranja IT-a na različitim nivoima.

Nivoi studiranja

Amerika svakako, kao vodeća IT industrija u svetu, nudi veliki broj studijskih programa u ovoj oblasti na različitim stepenima studija, zbog čega je upravo ova zemlja čest izbor internacionalnih studenata za školovanje u ovoj oblasti.

Stručni programi (VET - vocational tradinig ili trade schools)

Stručni programi se na skali obrazovanja nalaze iznad srednje škole, a ispod osnovnih studija. Slični su našim višim školama.

Njihova prednost u odnosu na osnovne studije jeste to što mogu trajati kraće - od 6 meseci do 4 godine, ali i to da su jeftinija opcija studiranja.

Na ovom nivou studija možete steći usmerenije obrazovanje u oblasti IT-a, sa akcentom na praktičnim veštinama. Možete studirati: održavanje računarskih mreža, programiranje, web development, itd.
Stručne studije mogu biti i dobra osnova za nastavak školovanja u ovoj oblasti.

Glavni upisni rokovi su u januaru i septembru, a neke obrazovne institucije imaju i majski upisni rok.
Školarine se kreću od 5,000USD na državnim koledžima i od 33,000USD na privatnim obrazovnim institucijama.

Osnovne studije

Osnovne studije u Americi se mogu podeliti na dve vrste: dvogodišnje i četvorogodišnje. Dvogodišnje studije su obično zastupljene na Community koledžima, dok četvorogodišnje studije možete upisati na nekom od mnogobrojnih koledža ili univerziteta.

Na osnovnim studijama možete takođe studirati usmerenije oblasti IT-a, poput: web dizajna, computer science, informacionih sistema, software development-a, Data Science, Sajber bezbednosti, itd.

Postoji opcija i dualnih studija, gde je jedan deo studija usmeren na IT oblast, a drugi na neku drugu oblast, poput ekonomije, menadžmenta, itd. Ovo je idealna opcija za studente koji se dvoume između dve oblasti ili ne žele da se kompletno usmere na jednu oblast. Na ovaj način studenti stiču visoko obrazovanje iz dve različite oblasti čime sebi otvaraju više opcija kasnije u karijeri.

Glavni upisni rok na osnovne akademske studije je u septembru, kada obrazovne institucije otvaraju vrata velikom broju internacionalnih studenata, dok je januarski upisni rok nešto ograničeniji kada je ponuda u pitanju.

Školarine na Community koledžima se kreću od 5,000USD, a na univerzitetima od 25,000USD.

Graduate Certificate & diploma

Ove studije se na skali obrazovanja nalaze iznad osnovnih studija, a ispod master studija.
Njihova prednost u odnosu na master studije jeste što traju kraće, jeftinija su opcija, i produbljuju znanje stečeno na osnovnim studijama na praktičnom nivou.

Studenti sa završenim osnovnim studijama svoje znanje mogu nadograditi, s akcentom na praktične veštine i pripremu za rad u struci. Neke od oblasti koje možete studirati na ovom stepenu obrazovanja su: web dizajn, softversko inženjerstvo, informacioni sistemi, itd.

Kao i za ostale opcije studiranja, glavna dva roka za upis na ove studije su januar i septembar, a neke obrazovne institucije nude i prolećni i jesenji upisni rok.

Studije obično traju oko godinu dana, a školarine se kreću od 10,000USD.

Master studije

Master studije, kao i osnovne studije, možete studirati na usmerenim studijskim programima, gde možete specijalizovati određene grane ove industrije na izuzetno visokom nivou.

Takođe, i master studije nude opciju dualnog obrazovanja. Ovo je posebno popularno i razvijeno na ovom stepenu obrazovanja jer nakon završenih osnovnih studija iz oblasti IT-a, možete nadograditi to znanje, ali i završiti master iz neke druge oblasti poput ekonomije ili menadžmenta.

Upisni rokovi i za master studije su kao i za druge opcije studiranja, u januaru i septembru, s tim da je u januaru ponuda ograničenija u odnosu na glavni upisni rok u septembru.

Master studije uglavnom traju 2 godine, a školarina se kreće od 20,000USD.

Doktorske studije

Doktorske studije najčešće privlače najperspektivnije studente zaintersovane da grade akademsku karijeru.
Školska godina počinje u jesenjem upisnom roku, odnosno u septembru, a studije mogu da traju od 4 do 6 godina.

Kada je IT oblast u pitanju, studenti se uglavnom odlučuju za niže stepene obrazovanja, jer su zainteresovaniji za rad u industriji. Međutim, za one koji su zainteresovani da grade akademsku karijeru, postoje opcije studiranja IT-a na ovom nivou.

Školarine se plaćaju semestralno, i u proseku iznose 11,000USD na godišnjem nivou.

Paket (Engleski jezik + Stud. program)

Amerika nudi mogućnost da napravite paket studija, odnosno da upišete kurs engleskog jezika + željeni studijski program.

Za ovu opciju se odlučuju oni koji smatraju da im je potreban period prilagođavanja na novu sredinu i obrazovni sistem, ali i oni koji nisu ostvarili potreban broj bodova na testu engleskog jezika. U tom slučaju, potrebno je da pohađaju određen broj nedelja, nakon čega normalno i bez problema započinju studije.
Najpopularniji kursevi engleskog jezika su: Intensive English Program - IEP i American Language and Culture Program - ALCP.

Sa kursom možete početi bilo kog meseca u godini, a kurs možete pohađati od 2 do 52 nedelje. Cene kurseva izražene su na nedeljnom nivou i kreću se od 170USD.

Uslovi za upis na IT studije

Za upis na bilo koji stepen studija potrebno je da ispunite uslov prethodnog stepena obrazovanja.

Potrebno je da položite potreban specializovani test (npr. SAT za upis na stručne programe ili osnovne akademske studije ili npr. GRE za upis na Graduate Certificate & Diploma ili master akademske studije).

Za upis na bilo koji stepen studija potrebno je da imate položen neki od međunarodno priznatih testova engleskog jezika (IELTS, TOEFL), sa ocenom koja zavisi od stepena studija koji upisujete.

Obrazovne institucije takođe traže da pripremite i dodatna dokumenta poput diplome poslednjeg stečenog obrazovanja, dokaza o radnom iskustvu, itd.

IT industrija u Americi

IT kao jedna od najrazvijenijih industrija današnjice, kao i industrija koja beleži konstantan rast i razvoj, a samim tim i povećanu potražnju za školovanim kadrom, odnosno kvalifikovanim stručnjacima.

Tržište

IT inudstrija u Americi je ne samo vodeća u zemlji, već i na svetu. Najveći broj najuspešnijih kompanija potiče upravo iz Amerike. Trećine svetskog IT tržišta, koja vredi skoro 5,2 biliona dolara, nalazi se u Americi - oko 32%, odnosno 1.7 biliona dolara.

Gradovi sa razvijenom IT industrijom

Prethodnih decenija, sedište IT industrije u oblasti IT-a bilo je u Silikonskoj dolini. Sa porastom ponude i potražnje ove industrije, ona se raširila i na druge gradove. Danas, gradovi u kojima je IT industrija najzastupljnija su: Ostin (Teksas), Rali (Severna Karolina), San Hose (Kalifornija), Sijetl (Vašington), San Fransisko (Kalifonija).

Zaposlenje i prakse

Tokom studiranja, mnogi studenti se odlučuju da iskoriste pravo na part time posao, i traže ga upravo u struci u kojoj se školuju, kako bi stekli iskustvo. Sa druge strane obrazovne institucije sve češće uključuju i obaveznu praksu tokom trajanja studija, kako bi se studenti upoznali sa materijom i na ovaj način i praktično primenili svoja znanja iz oblasti u kojoj se školuju.

Obrazovne institucije uglavnom imaju uspostavljenu saradnju sa kompanijama u kojima studenti odrađuju praksu, a ponekad i sam student može pronaći kompaniju u kojoj želi da ima praksu.
Prakse mogu biti ili plaćene ili volonterskog tipa.

Nakon završenih studija, najveći broj diplomaca se zapošljava u struci na održavanju računaskih mreža, kao web dizajneri, programeri, i slično. Neretko IT stručnjaci zaposlenje pronalaze u velikim kompanijama i korporacijama najrazličitijih sfera poslovanja kojima su potrebni IT stručnjaci.

Plate u industriji

Kada je reč o prosečnoj godišnjoj zaradi u IT industriji ona dosta varira u zavisnosti od pozicije na kojoj radite. Najniže prosečne godišnje plate imaju zaposleni na poziciji tehničke podrške - 41,500USD, a najveće inženjeri i menadžeri - do 130,000USD.

Najpoznatije IT kompanije

Samo neke od svetski poznatih kompanija u kojima možete potražiti zaposlenje nakon školovanja u Americi su: Microsoft, Google, Apple, Facebook, IBM, Adobe, Oracle, Hewlett Packard, VMware, Salesforce...

Prednosti studiranja informacionih tehnologija

Kako studentska viza daje mogućnost daljeg produžavanja i menjanja u neku drugu vizu, a IT industrija svakodnevno raste, veliki broj studenata svojim radom može doći do neke druge vize, poput radnih i iseljeničkih, koje mogu rešiti pitanje statusa na duži vremenski period.