StudiranjeuAmerici.com

Practical Training (OPT & CPT) za Ameriku

Međunarodni studenti u Americi uz pojedina ograničenja imaju pravo da rade tokom svojih studija. Pravo na rad van kampusa je organizovan kroz programe stručnih praksi koje se nazivaju CPT (Curricular Practical Tarining) i OPT (Optional Practical Training). Ove prakse predstavljaju mogućnost da studenti steknu vredno radno iskustvo u Americi, primene u praksi znanje stečeno na studijama i steknu poznanstva koja im mogu biti od velikog značaja u daljoj karijeri.

CPT

CPT je stručna praksa koje predstavlja deo zvaničnog kurikuluma studijskog programa ili uslov studija i obavezno je vezana za oblast studija. CPT može biti plaćena ili neplaćena praksa, stažiranje ili zaposlenje kod poslodavaca koji je partner sa obrazovnom institucijom. Ona kao deo zvaničnog programa nosi akademske bodove potrebne za diplomiranje.

OPT

OPT je isključivo plaćena praksa vezana za oblast studiranja, nije vezana za određene poslodavce i ne donosi akademske bodove. Kako nisu vezani za određene poslodavce, studenti ovu praksu mogu da obavljaju bilo gde u Americi.

OPT praksa može da traje tokom studija, ali i nakon završenih studija. OPT nakon studija podrazumeva isključivo full time rad, dok je OPT tokom studija part time dok traju predavanja, tokom raspusta može biti full time, kao i u slučajevima kada student završi sa predavanjima i ispitima, a preostao mu je završni rad.

Kompletni OPT mora biti završen u roku od 14 meseci od diplomiranja. Važno je napomenuti da student može da aplicira za OPT na svakom nivou studija, odnosno da nakon svakog završenog nivoa studija u Americi aplicira za novu OPT praksu.

Uslovi za OPT i CPT prakse

Uslovi koje je potrebno ispuniti za CPT praksu su:

  • Da je student nosilac F-1 studentske vize
  • Da je student upisan na akademski program koji traje minimum godinu dana
  • Student mora dobiti ponudu za posao pre podnošenja zahteva da se odobri CPT
  • Ponuda za posao mora biti u okviru oblasti studija.

Uslovi OPT prakse su:

  • Da je student nosilac F-1 studentske vize
  • Da je student upisan na akademski program i da je završio prvu godinu studija
  • Student mora da aplicira za OPT pre nego što završi sve obaveze u vezi studija
  • Zaposlenje u okviru OPT programa mora biti odobreno od strane imigracione službe i kancelarije za međunarodne studente obrazovne institucije na koju je student upisan

Dužina trajanja prakse

CPT prakse isključivo traju tokom studija i mogu biti part time ili full time. Bitno je napomenuti da studenti koji iskoriste full time CPT praksu u trajanju od 12 meseci ili duže gube pravo da apliciraju za OPT praksu.
OPT praksa može trajati najviše 12 meseci, uključujući praksu tokom studija i nakon završenih studija. Part time OPT tokom studija smanjuje dužinu trajanja full time OPT-a nakon završenih studija za polovinu perioda koliko je trajala praksa tokom studija.

Studenti STEM oblasti (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) uživaju dodatne pogodnosti i njima je omogućeno produženje OPT prakse nakon završenih studija u trajanju od 24 meseca.

Šta omogućavaju CPT i OPT prakse

Rad tokom studija u inostranstvu može biti koristan za studenta na više načina. Plaćene prakse mogu olakšati studentu troškove života u stranoj zemlji, ali ono što je možda i značajnije, rad u okviru industrije za koju se student obrazuje omogućava usavršavanje i sticanje vrednog iskustva. Pored kvalifikacija koje se steknu studiranjem, veštine i radno iskustvo koje se stekne u okviru programa prakse mogu pomoći studentu da postane atraktivniji poslodavcima i izgradi uspešnu karijeru širom sveta.

Apliciranje za CPT i OPT

Student koji želi da iskoristi prednosti koje programi prakse donose, pre svega treba da bude siguran da ispunjava uslove i da razume sve karakteristike ovih praksi, a zatim i da prođe proceduru za apliciranje za ove prakse.

CPT praksa

Za CPT praksu, student pre svega treba dobro da se informiše kod savetnika u okviru svoje obrazovne institucije oko programa prakse koji postoje u njegovoj oblasti i potencijalnih poslodavaca. Nakon istraživanaj i odluke koju praksu želi, student treba da dobije ponudu za posao od poolodavca sa svim inforacijama koje škola zahteva.

Po dobijanju ponude student može da aplicira za odobrenje CPT programa prakse preko svoje obrazovne institucije. Odgovor na zahtev se čeka nekoliko nedelja.

Ukoliko je ishod aplikacije pozitivan, studentu stiže dokument poštom ili elektronski sa odobrenjem i naznačenom dužinom trajanja i tačnim datumima prakse.

OPT praksa

Kod OPT prakse, procedura apliciranja traje i do 3 meseca, pa je dobro da se student na vreme informiše i pripremi za apliciranje. I kod ove prakse savetnici kancelarije za međunarodne studente savetuju studenta i pomažu mu tokom procedure apliciranja.

Za razliku od CPT prakse, za OPT program nije potrebna ponuda za posao, već student započinje proceduru tako što aplicira za OPT u okviru svoje obrazovne institucije i ovlašćeno lice u ime studenta predlaže OPT u sistemu za međunarodne studente – SEVIS. Nakon podnošenja zahteva za OPT, student podnosi zahtev imigracionoj službi za radnu dozvolu.

Student može da aplicira za OPT nakon 9 meseci studiranja, ali ne može da započne sa radom dok ne dobije EAD (Employment Authorization Document) - radnu dozvolu i dok ne prođe prvih godinu dana studiranja.

Kontaktirajte nas za sva pitanja ili informacije o opcijama studiranja u Americi.

Potrebna Vam je pomoć?